TR EN
Satın Al Yakında Bul

Bakım İpuçları

Köpeklere tuvalet eğitimi nasıl verilmeli?

 

Köpeklerde tuvalet eğitimi nasıl verilmeli?
Evinize katılan her bir yeni üye beraberinde yeni sorumlulukları da getirir. Bir köpek sahiplendiğinizde bu sorumlulukların en önemlilerinden biri tuvalet eğitimi vermek olur. İster yavru isterse yetişkin bir köpek olsun evinize yeni gelen köpeğinize tuvalet eğitimi vermeniz önemli bir sorumluluktur ve köpeğinizin evde eğitimi, sabır, bağlılık ve çok fazla tutarlılık gerektirir. Yaşanabilecek kazalar sürecin bir parçasıdır, ancak bu temel eğitimi istikrarlı bir şekilde verirseniz ailenizin en yeni üyesini birkaç hafta içinde doğru yola sokabilirsiniz. 
 
Eğer yavru bir köpeği sahiplendiyseniz temel eğitimi vermek sandığınızdan daha kolay olabilir. Sanılanın aksine hali hazırda tuvalet eğitimi olan yetişkin veya yaşlı bir köpeği sahiplendiyseniz onun için de bir eğitim vermeniz gerekmektedir. Yaşı daha büyük olan bu köpekler geçmişte eğitim almış olsa da yeni evlerinde de hafızalarını tazelemek ve yeni bir eğitim vermek gerekebilir. Ödül temelli bir sistem süreci hızlandırırken köpeğinizin de kısa sürede size ve yeni evine çok daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.
 
İlk başta tuvalet eğitimini vermek çoğu kişi için göz korkutucu olsa da tutarlı bir şekilde, adımlara uyarak verilen eğitim sayesinde tuvalet eğitiminin üstesinden gelebilirsiniz. Biz de bu süreci en verimli şekilde değerlendirmenize yardımcı olacak ve süreç boyunca rehberiniz olacak temel kuralları sizler için derledik. 
 
Bir rutin oluşturun
Tıpkı bebekler gibi yavru köpekler de düzenli bir programda en iyisini yaparlar. Program onlara yemek yeme zamanları, oynama zamanları ve işlerini yapma zamanları olduğunu öğretir. Rutinini öğrenen köpekler böylece yeni evine ve tuvalet zamanına da daha rahat alışır. 
 
Köpeklerin mesanesi yaşlarıyla doğru orantılıdır. Yani köpeğiniz 2 aylıksa onu 2 saatte bir tuvalete çıkarabilirsiniz. Köpeğiniz büyüdükçe bu süre uzayacaktır.  
Dışarıda bir yer seçin ve her zaman köpeğinizi tasmalı bir şekilde o noktaya götürün. Bir kelime belirleyin ve köpeğinizi dışarı çıkarırken her zaman bunu söyleyin. Bu sisteme alıştıktan sonra köpeğinizi çevrede gezdirmeye başlayabilirsiniz. 
Köpeğinizi tuvaletini yaptıktan hemen sonra ödüllendirin. Bu adım çok önemlidir, çünkü köpeğinizi dışarı çıktığı için ödüllendirmek, ondan ne beklediğinizi öğretmenin tek yoludur. 
Köpeğinizi düzenli bir beslenme programına geçirin. Köpeğinizi her gün aynı saatlerde beslemek tuvalet saatlerinin de düzenli olmasına yardımcı olacaktır. 
Özellikle yavru köpeğiniz varsa su kabını yatmadan yaklaşık iki buçuk saat önce alın. Çoğu yavru köpek tuvalete ihtiyaç duymadan 7 saat uyuyabilir. Köpeğiniz gece sizi uyandırırsa bunu fazla büyütmeyin; aksi takdirde oyun oynama zamanının geldiğini düşünecekler ve tekrar uyumak istemeyeceklerdir. Mümkün olduğunca az ışık açın, köpeğinizle konuşmayın veya oynamayın, onu dışarı çıkarın ve sonra yatağına geri koyun. 
 
Köpeğinizi denetleyin
Köpeğinizin içerideki hareketlerini takip etmek tuvaletini evin içerisinde yapmasına karşı alınacak başlıca önlemlerden biridir. 
 
Köpeğinizin dışarı çıkması gerektiğine dair işaretlere dikkat edin. Kapıda havlama veya kaşıma, çömelme, huzursuzluk, etrafı koklama veya daireler çizme gibi bazı işaretler köpeğin dışarı çıkmak istediğini anlatır. Bu işaretleri gördüğünüzde tasmayı alın ve dışarı çıkın. 
Köpeğinizin kendi bahçeniz ya da kapınızın önünde eğitim verdikten sonra sınırları genişlettiğinize dikkat edin. 
 
Hataların olabileceğini göz önünde bulundurun
Eğitim aşamasındayken köpeğinizin ev içerisinde birkaç kaza yaşaması son derece olasıdır. İşte bu olduğunda yapmanız gerekenler: 
 
Köpeğinizi evde tuvaletini yaparken yakalarsanız hemen bunu engelleyin. 
Onu korkutmaktan kaçınarak heyecanlı bir şekilde seslenin veya “dışarı” diye talimat verin. 
Evde kirli bir alan bulursanız bunu düzeltmek için artık çok geç olduğunu benimseyerek alanı temizleyin. Böyle bir durumda köpeğinize bağırmayın ya da ceza vermeyin. Özellikle bu durum yavru köpeklerin sizden korkmasına neden olur. 
Tuvalet eğitiminin başlarında dil, pati ve solunum dostu olan Sholk Hijyenik Tuvalet Eğitim Pedi kullanabilir, böylece hem kötü kokuyu hem de sıvıların yüzeye geçmesini engelleyebilirsiniz. 
 
Uzakta olduğunuz zamanlar için planlar yapın
Günde dört veya beş saatten fazla evden uzakta olmanız gerekiyorsa, bu bir köpek yavrusu almak için en iyi zaman olmayabilir. Onun yerine, dönüşünüzü bekleyebilecek daha yaşlı bir köpeği düşünebilirsiniz. Halihazırda bir yavru köpeğiniz varsa ve uzun süre uzak kalmanız gerekiyorsa şunları yapmanız gerekir: 
 
Sorumlu bir komşu veya profesyonel bir evcil hayvan bakıcısı gibi birinin onu tuvalet molalarına çıkarmasını sağlayın. 
Alternatif olarak, onları evin içerisinde belirli bir yerde tuvaletini yapması için eğitin. Ancak bunu yapmanın ev içi eğitim sürecini uzatabileceğini unutmayın. Yavru köpeğinize tuvaletini gazetenin üstüne yapmasını öğretmek yaşam boyu bir yüzey tercihi yaratabilir. Yani yetişkinken bile oturma odasının etrafındaki herhangi bir gazeteye tuvaletini yapabilirler. 
Evin içerisinde tuvaletini yapması gereken alanı net bir şekilde belirleyin. Köpeğiniz tuvaletini belirlenen alanın dışına yaparsa orayı temizlediğiniz havluları alanın içerisine bırakarak doğru yeri köpeğinizin benimsemesini sağlayın. 
 
 
 
 

Benzer İçerikler