TR EN
Satın Al Yakında Bul

Bakım İpuçları

Kedilerin depresyon sebepleri ve belirtileri nelerdir? Neler yapılmalıdır?

 

Kedilerin depresyon sebepleri ve belirtileri nelerdir? Neler yapılmalıdır?
Evimizi paylaştığımız kedilerimiz bizlerin evcil hayvanları değil zamanla en iyi arkadaşlarımız haline gelir ve her geçen gün ihtiyaçları bizim için daha da önem kazanır. Nasıl ki insanlar bir hastalıkla savaşırken tüylü dostları onlara yardımcı oluyorsa aynı durum tersi için de geçerlidir. Kedilerde kanser, diyabet, kalp kurdu, kuduz ve saç mantarı gibi hastalıklar sıklıkla görülür ve ilaç tedavisi ve iyi bir beslenme ile bu hastalıkların üstesinden gelinir. Ancak göz ardı edilmemesi gereken en önemli rahatsızlıklardan biri de depresyondur.  
 
Kedilerin fiziksel hastalıklarını rutin veteriner kontrolleri ve kedinizin göstermiş olduğu belirtiler sebebiyle anlamak kolaydır. Durum böyle olunca hızlıca tedavi sürecine geçilir ve kediniz iyileşir. Ancak söz konusu depresyon olunca bunu anlamak biraz daha zorlaşabilir. Bu yazımızda kedilerde depresyon sebebini anlamak yolları ile neler yapmanız gerektiğini anlatacağız.  
 
Kedilerin depresyon sebepleri 
İnsanlar gibi kedilerin de etkilendiği ve depresyona girmesine neden olan olaylar değişkenlik gösterir. Değişiklikler kedileri son derece etkilerken kimi zaman ise bir kayıp yaşaması kedilerin depresyona girmesindeki en büyük sebeptir. Ağırlıklı olarak kedilerin depresyon sebepleri şu şekilde sıralanabilir: 
 
Eve yeni bir hayvanın daha gelmesi 
Taşınma ve mekan değişiklikleri 
Sahibini kaybetmek 
Bahçeye gelen başıboş kediler 
Boşanma gibi ailede yaşanan olaylar 
Ailenin yeni bebeğinin olması 
Sahibinin tatile gitmesi 
Evde inşaat, tadilat çalışmalarının olması 
 
Tüm bu sebeplerin yanı sıra herhangi bir stres depresyonu tetikleyebilir ve buna kedinin "kedi" davranışları sergileyememesi de dahildir. Tırmanamayan, avlanamayan, oynayamayan veya pençeleyemeyen bir kedi hüsrana uğrayabilir ve depresyona girebilir. 
 
Kediniz üzerinde hızlı bir risk değerlendirmesi yapın. Hayatları son zamanlarda rahatsız edici bir şekilde değişti mi? 
 
Kedilerin depresyon belirtileri
Depresif bir kedi kendini geri çeker ve eskiden zevk aldığı şeyleri yapmayı bırakır. Normal zamanda sizinle vakit geçirmeyi, oyunlar oynamayı severken artık sessizce bir köşede oturmaya başlar. Eğer kedinizin depresyonda olduğunu düşünüyorsanız gözlem yaparak bunu erkenden fark edebilir ve kedinizin iyileşmesi için önlemler alabilirsiniz. İşte kedilerin depresyon belirtileri: 
 
İştah kaybı ve yemeklere ilgisizlik 
Normalde uyanık oldukları zamanlarda uyumaya başlamak 
Kucaklaşma ve dokunmalardan çekinme 
Aralıklı olarak yaşanan karın rahatsızlıkları 
Sizin yanınıza gelmemek gibi değişen alışkanlıklar 
Evde sürekli bir yerlere saklanması 
Aşırı tüy dökmesi 
Tuvalet alışkanlıklarında ciddi değişiklikler 
Favori oyuncaklara ilgi kaybı 
Kilo kaybı veya artışı  
 
Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu işaretler geneldir; bu nedenle depresyonda olduklarını varsaymadan önce kedinizin hasta olup olmadığını kontrol edin. Kedinizin bu belirtilerden biri ya da birkaçına sahip olması depresyonda olduğunun kanıtı değildir. Ancak şüphe duyuyorsanız hemen veterinere başvurmanız gerekmektedir.  
 
Depresyonda olan kediler için neler yapılmalıdır?
Depresyonda ya da üzgün bir kediniz varsa ona yardım edebilirsiniz! Bir rutin belirlemek, kedinizi eğlendirmek ve ilaç tedavisi depresif bir kedinin ruh halini yükseltebilir. Sizin için derlediğimiz birkaç adımı uygulayarak kedinizin depresyondan kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz. 
 
Rutin duygusu 
Kediler belirsizliği sevmezler. Dünyaları yakın zamanda alt üst olduysa, rutinlerini eski haline getirmek çok yardımcı olabilir. 
 
Uzun zamandır onunla birlikte olan arkadaşını kaybetmiş bir kedi düşünün. Bu artık hayatında kocaman bir boşluk var demektir.  Kediniz, çok tanıdık bir şeyin kaybolduğuna dair büyük bir endişe uçurumu hissediyor olabilir. Ancak sahibi onları zamanında beslediğinde, her zamanki gibi fırçaladığında ve nazik bir ilgi gösterdiğinde, bu durum kediye tekrardan güven verir. 
 
Ruhsal uyarım 
Gerek kedilerin gerekse insanların bir şeyleri aşırı düşünmesi ve üzgün bir ruh haline girmesi için can sıkıntısı gibisi yoktur. Bu sebeple öncelikli olarak can sıkıntısından kaçının. 
 
Bol miktarda zihinsel uyarı ile kedinizin zihnini meşgul edin. Böylelikle kedi tekrardan avlanma veya zıplama gibi normal davranışları ile kendini ifade etmeye başlar. Bu da kedilerde depresyona katkıda bulunan faktörlerden biri olan hayal kırıklığını hafifletir. Kedinizi meşgul etmek için oyun oynayabilir, avcılık aktivitesi yapabilir, yükseklere tırmanmasını sağlayabilir ve tırmalama oyuncakları satın alabilirsiniz. 
 
Anti depresan ilaçları 
Kediniz tüm çabalarınıza rağmen yemek yemeyi veya etkileşime girmeyi reddediyorsa, kısa vadede ilaca ihtiyaç duyabilir. Evcil hayvanınız için en uygun ilacın ne olduğu konusunda ise muhakkak veterinerinize danışarak karar vermeniz gerekir.  
 
 

Benzer İçerikler